…aangesproken worden door een ietwat oudere heer, bouwjaar 1942, ik antwoord aardig in Duits. Hij merkt dat mijn accent niet je dat is,  en steekt me door dat ik toch Duits spreken moet als ik hier studeren wil. Ik antwoord aardig in het Duits dat ich spreche Deutsch! Vervolgens hoort hij dat ik uit België kom, en begint in het Frans te spreken. Ik antwoord moedig steeds in Duits dat ik Flämisch ben, dus flämisch spreek. Na wat fransgemompel steekt hij van wal, in Duits,  voor de rest van de wachttijd op S (8 min) en dan hele rit tot aan Friedrichstrasse (18 min). Een spraakwaterval die me in een notendop eventjes de geschiedenis van het Duitse keizerrijk, te beginnen in 400, tot nu, beschrijft. Ik citeer even verder: Over de vlijtigheid van het Duitse volk, daaraan alleen is zijn kracht te danken. Duitsers kunnen werken. Twee wereldoorlogen. De kapitalisten, ja, die wouden oorlog. Die waren blij met Hitler. enzoverder enzovoort. Terloops wordt me nog eens ingewreven dat wij Belgen toch slechte dingen gedaan hebben in Kongo. De Duitsers, die hebben geen kolonies nodig, die zijn vlijtig genoeg. etcetera. vermoedend dat hij leraar is informeer ik naar zijn gewezen beroep. Elektromechanieker. Nou nou. amai. ik had koppijn toen ik uit de S strompelde in Friedrichsstrasse. Aardig, dat wel, maar wat een rateling!…

…in de S bahn zitten, al met drie in een zitplaats voor vier, een toeriste komt binnengestormd vlak voor de sluiting van de deuren. Loopt van deur naar zitplaats, en terug, haalt omstandig stadsplan uit de zak, kijkt ietwat verbaasd, is zenuwachtig en vraagt aan buur of ze zo in Kürfürstendamm geraakt, buur weet het niet, kijkt mee op plannetje, ik mompel, rechttegenover,  dat dat wel moet lukken, meneer naast mij stemt mee in en legt vlug uit waar ze uitstappen moet. Mevrouw gerustgesteld, met drie hebben we haar gered. Hulpvaardig, dat zijn de Berlijners zeker…

…naar theater gaan aan Kürfürstendamm, geld nodig hebben, een bank binnenstappen en vaststellen dat het kleinste bedrag dat je kunt afhalen 50 euro is…

…kerstmarkten, kerstmarkten en kerstmarkten….

… een vliegende Santa over de ijspiste, aan een kabel, met middenin een echte speech en een wuivend wolkje onder zijn koets. Na speech vliegt hij verder tot aan top, en keert dan snel terug over de kabel, moedig wuivend. Hilarisch…

…schaatsen kopen in Humana, testen en direct neerknallen tegen de vlakte bij het helpen rechthouden van bibberende Taiwaneesjes…

...klasgenootjes in telefooncel duwen...

3 gedachten over “ Berlijn is… ”

  1. Hey Anneleen,

    echt tof om hier af en toe te komen piepen. Wanneer kom je naar huis en voor hoe lang? Ik had je graag geboekt voor een dagje…

    groetjes,

    Karolien

  2. Geen Duitse kolonies? Ga dat maar niet vertellen in bijvoorbeeld Burundi, Rwanda, Tanganika, Namibië, Kameroen, Togo, de Marshall eilanden,… Ze waren wel laat (ca 1880) en hadden vlug gedaan (1918) maar dat had met overdreven ijver te maken. Rond de eeuwwisseling (19de – 20ste) een genocide die rond de volgende eeuwwisseling (20ste – 21ste) wiedergutgemacht werd. Waarschijnlijk moeilijk diets te maken maar wie zonder zonde is…
    Toch mooi de geholpen verdwaalde toeriste, de gluhwein geuren op de markten en langs de piste, de Duitse humor. Wees voorzichtig als het glad is.

Reacties zijn gesloten.