bio

ENGLISH VERSION

Field Recordings (c) Trui Hanoulle
(c) Trui Hanoulle

BIOGRAFIE ANNELEEN DE CAUSMAECKER

 

In 2011 behaalde Anneleen De Causmaecker haar Master in de Beeldende kunst aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, Antwerpen. Haar master eindwerk was ‘Parcours’. Deze eerste samenwerking met de componist Annelies Van Parys werd gecoproduceerd door studio Champ d’Action. Er volgden uitvoeringen op de ISCM World Music Days in de Singel, in Lausanne en in de Bijloke Gent. Een nieuwe samenwerking, Field Recordings is in mei 2015 in première gegaan in het Concertgebouw Brugge, stond als installatie in oktober in het Kulak, Kortrijk en in mei 2016 op Operadagen Rotterdam. Ze ontwierp ook de scenografie voor Het Kanaal, een muziektheatervoorstelling van Van Parys op tekst van Gaea Schoeters. Deze voorstelling stond onder andere op Operadagen Rotterdam, Theater aan Zee en het Queer arts festival.

Ze heeft een passie voor hedendaagse muziek en hedendaagse componisten. In 2013 creëerde ze een visuele omkadering voor het concert Douze Chansons van Spectra Ensemble. Met haar partner in crime Barbara Ardenois, een getalenteerd accordeonist, start ze in 2014 het duo ‘Duobaan’. Een duo waar beeld en muziek versmelten. Dit duo was eerder te zien op En avant Mars/ Voorwaarts Maart, Festival van Vlaanderen Gent het kamernestfestival en in een pak huiskamers. Duobaan kreeg een beurs om in december 2015 een maand lang te werken in de Academia Belgica in Rome. In januari 2016 volgt een concert daar, en in 2017 presenteerden ze een SCOOP concert in het Concertgebouw Brugge. Op vraag van On-Off studio in Parijs werkten ze een week lang rond het project In Construction, les déchets de Paris, waar ze een installatie, performance en videomontage maakten.

Als duo gaan ze ook samenwerkingen aan met kunstenaars uit andere velden. Zo maken ze samen met Marieke De Maré (schrijver/performer) de voorstelling ‘Voor U’, een door het publiek erg gesmaakte voorstelling met muziek, beeld en woord. Dit trio werkt onder de naam DUOBAAN XL aan ‘The sound of today’, een wekelijks digitale performance. In 2019 zijn ze uitgenodigd door het festival van Vlaanderen Mechelen om een festival lang ‘The sound of Mechelen’ te capteren.

Ze heeft deelgenomen aan diverse tentoonstellingen onder meer Second Room Gent, in de Verbeke Foundation, Kunstpodium T (Tilburg), Kunsthochschule Weissensee (Berlin), ITHAKA XX (Leuven), Palfijn Passage (Gent). In 2009 kreeg ze de Artes aanmoedigingsprijs, in 2011 de What’s next prijs, en de LAbO 3 prijs voor haar multimediaal interactieve installatie ‘About Tape’, waar ze een danser en violist liet interageren met tape, contactmicrofoontjes en het multimediaduo Jasper en Jasper. Dit project werd gepresenteerd in De Singel, het Flagey en het Muhka museum. In 2015 werd ze geselecteerd voor een kunstenaarsresidentie in de Academia Belgica in Rome. In 2017-2018 bekwam ze een ontwikkelingsgerichte beurs van de Vlaamse Gemeenschap. Sinds 2016 is ze als kunstenaar verbonden aan Nucleo vzw.

Anneleen is als leerkracht verbonden aan de SAMWD Zottegem en als kunstenaar-gids-begeleider aan Be Part in Waregem.