Ondertussen al lang niet meer in Gent, maar terug in heerlijk besneeuwd Berlijn!

Er ligt hier zo een twintig centimeter sneeuw. Echt een attraktie, want blijkbaar gebeurt dit hier niet zo vaak. Zondag nodigde ik enkele erasmusmaatjes uit om te gaan sleeën. Hier niet zo ver vandaan is de Schönholzer heide, en daar is er een berg(je). Dolle pret met plastiekzakken. En overal sneeuw. in kraag, jas, zakken, schoenen, kot… Leuk leuk leuk!

Deze week doe ik een stage in Volksbuhne, die Werkstatten. Ik mag er meewerken in de Tischlerei om het productieproces van een scene mee te maken. Tof. Om een kleine basis te krijgen kreeg ik de eer een Staffelei in elkaar te flansen. Dat is een schildersezel. Ik mag hem zelfs meenemen naar huis. Hij is gigantisch, twee meter hoog en ééntje breed. Dus daar eerst mee op tram en bus en S-bahn, en dan in papa’s auto krijgen. Maar joepie!

Op deze manier leer ik ook wat Berlinisch. Die mannen van de Werstatt spreken vlotjes Berlijns, dus ik doe mijn best hen te verstaan en dan ook mijn woordenschat aan te passen. Blijkbaar maken ze van de G een J dus ‘Alles Gut’ wordt ‘Alles Jut’, und so weiter.

Vorige week zag ik, naast twee puike, één heel slechte voorstelling. Ik had Aino meegevraagd, en meestal als ik met voorstellen afkom zijn het de iets minder geslaagde dingen. Heel vreemd hoe ik er die altijd uithaal. Heel in het begin een saaie Ibsen in het Noors, iets later een mislukte Rigoletto-opera en nu dus het Requiem van Mozart in Komisher Oper. Ze hadden er een stuk toneel tussengeplakt over de dood. Maar alles was lelijk, echt alles. Bedoeld vermoedelijk, doch het kwam echt niet sterk over. Ik miste subtiliteit en nuance, in spel en in muziek. De fortes waren altijd veel te luid. Als de schauspieler sprak, schreeuwde hij. Verkeerd ingelaste pauzes. Etcetera. Bijzonder vervelend om dat dan uit te zitten. We hielden vol en zijn daarna alles gaan proberen vergeten in de kroeg, wat aardig gelukt is.

Het loopt langzaamaan op een einde, helaas, maar zal uit deze laatste vier weken alles halen wat er te halen valt! Joehoe!