SCHAAKSPEL

Schaakspel is een performance in zetten. De muzikant en de schrijfster zitten op het veld, een vakje in het schaakbord. De kunstenaar bepaalt beweging en plaats. Schaakspel is overal, modulair, flexibel maar ook rigide. Er is geen klok. Er zijn enkel spelers.

Fragmenten van Zweig en Bach. Met Niels Hap, Marieke De Maré en A. De Causmaecker ergens in een loods in Gent. Lente 2021, gemaakt op vraag van het PERIGNEM festival.

DUOBAAN XL

Is een kunstenaarscollectief bestaande uit een beeldend kunstenaar, accordeoniste en woordkunstenaar. Samen creëren zij voorstellingen, klinkende filmpjes en poëtische performances. Ze performden in het bos van het Festival van Vlaanderen Gent, creëerden ‘The sound of M’ voor Festival van Vlaanderen Mechelen, traden zaalvullend op in onder andere het Concertgebouw Brugge en De Bijloke Gent, bouwden aan hun oeuvre op residenties in Rome en Parijs en werden recent uitgenodigd voor de Post Paradise series in Birmingham. site DUOBAAN

TIPTOE COMPANY

Tiptoe Company brengt actuele kamermuziek voor verrassende instrumentencombinaties. Instrumenten die doorgaans in de schaduw staan, zoals akoestische gitaar, contrabas, blokfluit, harp of cello, vormen de kern. Op de ‘toppen van de tenen’ worden grenzen verkend. Soms heel delicaat en nauwelijks hoorbaar, maar bij momenten ook hevig en intens.

Vanaf 2019 vervoegt beeldend kunstenaar A. De Causmaecker de artistieke kern van het ensemble. site Tiptoe Company

QFWFQ

Vogels, vreemde filmopnames, geluiden, digitale field recordings, een piano en wat draaiende objecten: het labo dat Colette en A. De Causmaecker samen creëren is bevreemdend en gelaagd. Een eerste publieke brouwsel, Voor Arie, presenteerden ze in Post X Merelbeke (2019), Kunsthal Gent (2019) en de Grote Post Oostende (2020).

STUDIO RADIAAL

Videostill uit Morse van Jeroen Cluckers

Studio Radiaal, het interdisciplinaire collectief van Jasmijn Lootens (cello, elektronica), Michaël Verlinden (piano, elektronica), Jeroen Cluckers (videokunst, film), A. De Causmaecker (ruimte) en Maarten Craeynest (muziektechnologie), onderzoekt in het project ‘Form a Line into a Circle’ hoe de lineariteit van de eigen disciplines doorbroken kan worden in een immersieve live performance. Via de spanningsvelden akoestisch/elektronisch, analoog/digitaal, figuratie/abstractie en realiteit/virtualiteit zoekt dit collectief naar parameters om de verschillende media symbiotisch te verbinden. De lijn staat daarbij symbool voor de grenzen die zich aftekenen rond iedere discipline. De cirkel is het streefdoel: vanuit de traditie van het Gesamtkunstwerk en de notie ‘expanded cinema’ streeft Studio Radiaal naar een totaalervaring die de grenzen tussen akoestische en elektronische muziek, live performance, ruimte, film en videokunst aftast en transformeert. Daarnaast is deze metafoor ook filosofisch: via tijd als centrale auditieve en visuele dimensie, exploreren zij inter- en transdisciplinaire methodes om lineaire tijd om te buigen en innovatieve mogelijkheden tot innerlijke, onderdompelende tijdsbeleving in kaart te brengen. Dit onderzoeksproject wordt ondersteund door MAXlab (KASK Antwerpen – AP Hogeschool), Immersive Lab (AP Hogeschool), LUCA School of Arts/KU Leuven, docARTES (Orpheus Instituut), en ChampdAction via een tweejarige residentie.